Mitenkähän tällaiseen maailmaan on päädytty, missä nyt eletään? Varmasti koko maapallon historia on aihettanut sen, millainen maailma on tänään. Kaikki taitaa vaikuttaa kaikkeen niin yksittäisen ihmisen elämässä kuin koko maailman historiassakin. Millainen maailma olisi, jos maailmassa ei olisi poliitikkoja? He kun taitavat päättää historian kulusta monelta osalta.

Jos maailmassa olisikin vain yksi ainoa hallintokoneisto, eikä olisi ollenkaan valtioita. Hirveän vaikea kuvitella, että ihmisestä olisi enää tällaiseen. Paimentolaisaikaan taisi näin ollakin, siis ennenkuin vielä oli perustettu ensimmäisiä valtioita. Ei taida olla kieltäminen sitä, että ihmisten kehittyessä, myös yhteiskunta kehittyy. Tietenkin myös päinvastoin.

Taidetaan olla jatkuvat kehityksen tiellä. Onko kuitenkaan kehitys sitä, että yhteiskunta ja ihminen todellisuudessa kehittyy vai onko tämä kehitys vain uusia asioita, joita ei ole vielä tullut eteen. Ihminen on oppinyt viimeisen 2000-3000 vuoden aikana paljon, mutta onko ihminen kehittynyt? Yhteiskunta on kehittynyt. Sokrateen ja Platonin ajoista asti ja varmasti aiemminkin on ihmistä mietityttänyt aivan samat kysymykset kuin nykyäänkin. Mikä on elämisen tarkoitus? Onko kuoleman jälkeen mitään? Mitä on elämä ja mitä on ihminen?

Mitenhän tieteessä kehitys on määritelty? Onko muutos kehitystä? Jos muutos onkin vain muutosta. Kehitys on jotain muutakin kuin muutosta. Minun mielestäni (meiner Meinung nach, hihii...) kehitys on ihmisen sivistyneisyyttä. Juuri niitä arvoja, joita tarvitaan, että elämä maapallolla säilyisi. Niin kuin rakas ja edesmennyt lauluntekijä Juice sanoi haastattelussa, että ei ihmisten kuulu solmia rauhaa tai tehdä rauhan sopimuksia, sen sijaan täytyy jättää sodat sotimatta. Tämä kai pätee kaikkeen elämässä. Tätä on mielestäni on kehitys. Kirkkokansa varmasti sanoisi sitä sydämen sivistykseksi. Siitähän tässä elämässä kai on kysymys, että eletään riidatta yhdessä.